Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk 19: Föremål bytte funktion och gestalt 20: Vikingatidens konst – stiliserade djur 21: Högklassigt guldsmide 22: Malm blev vapen och verktyg 23: Dekorerade vardagsföremål 24: Märkliga verktyg i myrmark 25: Vävning – med koppling till ödesmakterna 26: Ben och horn till nytta och nöje 27: Återanvänt i brons och silver Midgård Tro och traditioner Levande och döda Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Gudomligt hantverk

Mångsidigt skapande i olika material

Vikingatidens hantverkare arbetade i många olika material; textil, metall, trä, ben, horn, läder, glas och lera. Skickligheten var stor och byggde på kunskap från århundraden.

Hantverket var förknippat med riter. I Völvans spådom i Den poetiska Eddan sägs det att asarna smidde, med betydelsen ”skapade”. Gudarna sågs som hantverkare. Innebar det omvänt att hantverkare kunde ses som gudar?

Troligen hade hantverkarna flera kompetenser. Till exempel timmermän och snickare som var kunniga inom både skepps- och husbygge. Gjutare som arbetade i brons och silver var tillräckligt skickliga för att kunna smycka, ornera, sina alster. Hantverk och konstnärskap var två sidor av samma mynt.

Senare källor från den tidiga medeltidens skråväsende tyder på att både män och kvinnor deltog i hantverket och vävde, sydde och smidde. Till exempel var det kvinnornas ansvar att med hjälp av bälgar se till att smältugnar och ässjor höll rätt temperatur. Troligen var det likadant under vikingatid.

Visa mer
Föremål bytte funktion och gestalt  >
19
Vikingatidens konst – stiliserade djur  >
20
Högklassigt guldsmide  >
21
Malm blev vapen och verktyg  >
22
Dekorerade vardagsföremål  >
23
Märkliga verktyg i myrmark  >
24
Vävning – med koppling till ödesmakterna  >
25
Ben och horn till nytta och nöje  >
26
Återanvänt i brons och silver  >
27