Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk Midgård Tro och traditioner Levande och döda 59: Fyra scener i sten 60: De döda var en del av det levande samhället 61: Ritualerna påverkade levande och döda 62: Tillbaka från dödsriket med båt? 63: Gyllene hästar och svärd 64: De efterlevande öppnade gravar 65: Valkyriorna tog emot i Valhall 66: Vägen till Hel 67: Ett järnsvärd bröts mitt itu 68: Ett gravbål med rituell dramatik 69: Frejas hall för fallna krigare 70: Vägen till det kristna paradiset 71: Att döda föremål 72: Kroppens placering i graven var viktig 73: Individuella ritualer och bevingade offer Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Tillbaka från dödsriket med båt?

Båtnitar av järn, så kallade klinknaglar, är vanliga fynd i brandgravar. I vissa gravar är nitarna så många att det verkar som att den döda bränts i en hel båt.

Att bränna upp ett helt skepp, som ritualen eventuellt föreskrev, var dyrt. Men också några få nitar kunde kanske representera en hel båt. Var detta ett sätt att skapa symboliska skeppsbegravningar och uttrycka skeppets kulturella betydelse? Kvinnor och män i olika åldrar begravdes i båtgravar.

Traditionen kan ha varit förknippad med guden Frej, som ägde det magiska skeppet Skidbladner. Skeppet var så stort att alla asar fick plats, samtidigt som det kunde vikas ihop till ett litet paket. Det hade alltid medvind, några roddare behövdes inte.

En annan förklaring till att båtgravar var populära kan vara berättelsen i Den prosaiska Eddan om guden Balders begravning och resa till dödsriket. Balder kremerades i sitt skepp inför de andra gudarna. Myten berättar att han sörjdes av alla i Asgård. Gudarna sände Odens son Hermod till dödsrikets härskarinna Hel för att begära Balder tillbaka. Hel lovade att om hela världen sörjde Balder skulle hon släppa honom.

Den illvillige Loke, förklädd till jättinnan Tökk, vägrade att gråta annat än torra tårar och Balder blev kvar hos Hel. Men mytens löfte, att en återkomst från dödsriket var möjlig, kan ha gjort Balders kremering i ett skepp till en förebild.

Visa mer