Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk Midgård Tro och traditioner Levande och döda 59: Fyra scener i sten 60: De döda var en del av det levande samhället 61: Ritualerna påverkade levande och döda 62: Tillbaka från dödsriket med båt? 63: Gyllene hästar och svärd 64: De efterlevande öppnade gravar 65: Valkyriorna tog emot i Valhall 66: Vägen till Hel 67: Ett järnsvärd bröts mitt itu 68: Ett gravbål med rituell dramatik 69: Frejas hall för fallna krigare 70: Vägen till det kristna paradiset 71: Att döda föremål 72: Kroppens placering i graven var viktig 73: Individuella ritualer och bevingade offer Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Frejas hall för fallna krigare

Hälften av de stupade krigarna valde valkyriorna ut till gudinnan Freja. Hon var kärleks- och fruktbarhetsgudinna, men hade också en mörkare sida som stridsgudinna och var den främsta av valkyriorna.

Freja tog emot de fallna i sin boning Folkvang, med den vackra salen Sessrumne.

Beskrivningarna av Frejas boning och vad som väntade de stupade där, är torftigare än de som berättar om vad som utspelade sig i Valhall. Kanske beror det på att berättelserna om Freja och hennes boning inte har överlevt kristna krönikörers senare redigeringar. Ur kristen synvinkel ansågs Freja vara väl frimodig och ”omoralisk”.

Namnet Folkvang betyder folkfältet eller krigshärens slätt.

Visa mer

Ryggknappspänne

  Ryggknappspänne