Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk Midgård Tro och traditioner 46: Olika föreställningar smälte ihop till hybrider 47: Nya och gamla symboler blandades 48: Spännen att läsa och förstå 49: Många slags kristendom 50: Magiska amuletter 51: Gudarnas attribut 52: Reliker blev en handelsvara 53: Offer i gränslandet gav skydd 54: Kultutövning i gränslandet 55: Kyrkans män tog makt och plats 56: Tre gudar för fruktbarhet 57: Asarna – aristokratins gudar 58: Stavbärare såg in i framtiden Levande och döda Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Tre gudar för fruktbarhet

Vanerna var fruktbarhetsgudar. Snorre Sturlasson berättar i sitt verk Den prosaiska Eddan att de var fast i asarnas boning Asgård efter ett krig mellan asar och vaner i tidernas begynnelse.

Han påstår också att de bara är tre till antalet: Njord, hans son Frö eller Frej och dottern Freja. Medan Snorre inte låter oss veta så mycket om Njord, berättar han mer om Frej och Freja.

Frej eller Frö kan ge god skörd, välmående boskap och fred. Hans boning heter Alfheim. Han är alltid kåt och förälskar sig hopplöst i jättinnan Gerd, vilken han med hjälp av list och runmagi till slut lurar och förför. Det resulterar i sonen Fjölner, som enligt Snorre blir den så kallade ynglingaättens stamfader och kung i Uppsala.

Frej äger skeppet Skidbladner som alltid seglar i medvind. Skidbladner är så stort att det rymmer alla asarna, men kan vikas ihop som en duk och få plats i en liten väska. Han äger även hästen Blodighov och den gyllene galten Gyllenborst.

Freja råder över fruktbarheten och åkallas vid graviditeter och förlossningar. Freja är en skicklig magiker med makt över liv och död. Hon lär asarna sejda. Hon är också en stridsgudinna och räknas som den främsta av valkyrior. Som sådan tar hon hand om hälften av de män som dött i strid, de får plats på hennes gård Folkvang.

Freja åker ofta i en vagn dragen av katter. Hon kan skifta hamn det vill säga förvandla sig till en falk. Snorre Sturlasson beskriver henne som ”lösaktig”, ute om nätterna med utslaget hår. Han menar att Freja åtrås av alla jättar och dvärgar. Det magiska smycket Brisingamen fick hon enligt myten genom att ha sex med de fyra dvärgar som tillverkat det.

Visa mer

Ryggknappspänne

  Ryggknappspänne

Pärluppsättning

  Pärluppsättning

Amulettknippen

  Amulettknippen

Hänge

  Hänge

Statyett

  Statyett