Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki 08: Ett hårt liv med plats för omvårdnad 09: Ambátt och þræll 10: Olikhet inför lagen 11: Intensivt utbyte av idéer, varor och tjänster 12: Kvinnornas gravar speglar komplexa roller 13: Krigaren stod högt i kurs 14: Bara hälften blev äldre än tio år 15: Unga begravdes klädda som vuxna 16: Nyckeln – symbol för ansvar 17: De flesta män var bönder 18: Makt och rikedom visades upp Gudomligt hantverk Midgård Tro och traditioner Levande och döda Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Makt och rikedom visades upp

Fria och välbärgade kvinnor bar mycket av sitt sociala kapital väl synligt i dräkten. Makt och rikedom skulle visas upp, något som var särskilt viktigt i begravningssammanhang.

Rika kvinnor kunde bära exklusiva nålhus och kedjor av silver, i stället för de vanligare i brons. Deras traditionella, ovala dräktspännen var förgyllda och försilvrade och täcktes av kontinentaleuropeisk ornamentik i stället för de skandinaviska formerna.

Kvinnan som begravts med föremålen i montern var en modern individ i sin tid. De personliga tillbehören var till stor del skandinaviska, men samtidigt visar hennes smycken en samhörighet med fria kvinnor på den europeiska kontinenten. Hon kan själv ha varit därifrån och kommit till Skandinavien senare under livet. Rörligheten var – då liksom i dag – stor inom de priviligierade samhällsklasserna.

Visa mer

Ovalspänne

  Ovalspänne

Nålhus

  Nålhus

Ovalspänne

  Ovalspänne

Spänne

  Spänne

Pärlor

  Pärlor

Kedjor

  Kedjor

Krok

  Krok