Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk Midgård Tro och traditioner Levande och döda Vattenvägar 74: Skepp syns nästan bara på gotländska stenar 75: Skeppsfynd i vatten och gravar 76: Skeppen kan återskapas tack vare fynden 77: Samtida bilder visar skepp med segel 78: Från långskepp till karv 79: I dyn har spåren av skeppen bevarats 80: 27 000 timmar för att bygga ett skepp 81: Tidskrävande segeltillverkning Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Tidskrävande segeltillverkning

Att tillverka ett segel krävde en nästan lika stor insats som att bygga båten. Materialet var ylle, eller i en del fall hampa.

Segeltillverkningen var ingen vardaglig textilproduktion. Med tanke på hur mycket tid och material som krävdes måste flera personer ha varit inblandade under lång tid.

För ett cirka 100 kvadratmeter stort segel behövdes långhårig ull från ungefär 225 får. Att förbereda och spinna de omkring 300 000 meter tråd som gick åt tog 1 250 dagar, eller nästan tre och ett halvt år för en person. Då har vi räknat med tolv timmars arbetsdag. Troligen delade flera personer på arbetet vilket förkortade tiden.

Därefter skulle vävstolen varpas. När segelduken väl var vävd, vilket förmodligen tog cirka ett år för en person, skulle den valkas och sys ihop för att till sist behandlas med fett, talg eller något annat vattenavvisande material för att bli riktigt tät.

Visa mer

Tjärklump

  Tjärklump

Tjärsvabb

  Tjärsvabb