Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk Midgård 28: Meningsfullt drickande 29: Til – ett vikingatida gods 30: Stadslika handelsplatser växte fram 31: Skridfinnar – folken i norr 32: Keramik från hela världen 33: Runor till vardags 34: Att överleva vintern 35: Smutsiga varelser eller fåfänga nordbor? 36: Ingen måtta på utsmyckningarna 37: Bara fragment och trådar återstår 38: Att låsa om sig och sitt 39: En träsked till soppan 40: Långhuset – symbol för äganderätt 41: Mörkt – men varmt och färgrikt 42: Behovet av virke utarmade landskapet 43: Mat för fattiga och rika 44: Musik till arbete, vardag och fest 45: Offer – vikingarnas hemförsäkring Tro och traditioner Levande och döda Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Smutsiga varelser eller fåfänga nordbor?

”De är Allahs smutsigaste varelser; De tvättar sig inte efter baj eller kiss, inte heller efter samlag. Och tvättar inte händerna efter maten. De är som vilsegångna åsnor.”
(Ibn Fadlan, vers 83, översättning Stig Wikander)

Så beskriver det arabiska sändebudet Ibn Fadlan de nordbor han mötte vid floden Volga i början 900-talet. Men är beskrivningen sann? Kanske stämmer den in på just de individer han stötte på, men inte på andra.

Nordborna framstår inte som särskilt smutsiga i vare sig andra ögonvittnesskildringar eller i det arkeologiska materialet. Snarare tvärtom. Kammar är vanliga fynd. Det tyder på att de lade stor vikt vid sitt utseende, kammade håret och skägget och skötte sin hygien. På några av de bilder av människor som finns bevarade från tiden kan vi se konstfulla frisyrer på kvinnor och välklippta män med trimmade skägg.

Fynd av tvättfat, örslevar för rengöring av öronen, pincetter och till och med speglar av glas tyder på att nordborna inte var råa, oborstade sällar.

Visa mer

Skål

  Skål

Spegel

  Spegel

Enkelkam

  Enkelkam

Kam med kamfodral

  Kam med kamfodral

Dubbelkam

  Dubbelkam

Enkelkam

  Enkelkam

Örslev

  Örslev

Oljelampa

  Oljelampa

Eldslagningsflinta

  Eldslagningsflinta

Eldstålsbeslag

  Eldstålsbeslag

Örslev

  Örslev

Pincett

  Pincett

Pincett

  Pincett

Eldstål

  Eldstål