Lyssna

Spännen att läsa och förstå

Genom historien har hjorten använts som symbol för Kristus. Under vikingatid fanns den dels på vissa typer av spännen, dels som broderat motiv på kläder och annan textil.

På en speciell typ av runda silverspännen förekommer hjorten i bestämda kombinationer. Ett motiv visar fyra hjortar samlade kring vad som verkar vara en brunn eller ett berg där fyra floder väller fram. Brunnen har tolkats som Livets brunn, och berget med floderna som en symbol för paradiset.

Kompositionen kan vara en bild av några rader ur Gamla testamentets Psaltaren, psalm 42, vers 2–3:

Som hjorten längtar till bäckens vatten,
så längtar jag till dig, o Gud.
Jag törstar efter Gud,
efter den levande Guden.
När får jag komma,
när får jag träda fram inför Gud?

Psalmen sjöngs på påskdagen, i samband med att nyligen omvända upptogs i den kristna gemenskapen, och var ett viktigt inslag i kristen trosutövning.

Hjortarna på spännena blickar bakåt, som om de var oroliga. Bakom dem dyker fyra andra, rovdjursliknande varelser upp. Redo att gå till attack med framtassarna lyfta. Det är svårt att tolka scenen. Är den en bild av den kristna missionens kamp mot icke-kristna trosuppfattningar, eller syftar den på ett bibelcitat?

På exklusiva dosspännen finns liknande kompositioner i en enklare version. Här är den kristna symboliken inte lika framträdande och spännenas övriga motiv är tydligt fornnordiska. Detsamma gäller ornament som förekommer på likarmade spännen av brons. Där påminner djuren mer om getter än hjortar och är bara två till antalet.

Likarmat spänne

  Likarmat spänne

Textilfragment

  Textilfragment

Broderi

  Broderi

Ringspänne

  Ringspänne

Hänge

  Hänge

Rundspänne

  Rundspänne

Rundspänne

  Rundspänne