Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Gudomligt hantverk Midgård Tro och traditioner Levande och döda 59: Fyra scener i sten 60: De döda var en del av det levande samhället 61: Ritualerna påverkade levande och döda 62: Tillbaka från dödsriket med båt? 63: Gyllene hästar och svärd 64: De efterlevande öppnade gravar 65: Valkyriorna tog emot i Valhall 66: Vägen till Hel 67: Ett järnsvärd bröts mitt itu 68: Ett gravbål med rituell dramatik 69: Frejas hall för fallna krigare 70: Vägen till det kristna paradiset 71: Att döda föremål 72: Kroppens placering i graven var viktig 73: Individuella ritualer och bevingade offer Vattenvägar Handel och härjning Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Ett järnsvärd bröts mitt itu

De delar av brandlagret som flyttades en bit åt sidan arrangerades annorlunda. De brända kvarlevorna från människor och djur lades i ett större laggkärl. Ovanpå kvarlevorna placerades 18 halvcirkelformade spelbrickor.

Som avslutning bröts ett järnsvärd mitt itu. Den undre halvan, med klingan, lämnades liggande på brandlagret. Den övre delen, med svärdshandtaget, kördes diagonalt ned genom brandlagrets centrum. Som överbyggnad valde de efterlevande i detta fall en hög av jord och torv, 15 meter i diameter och 1,3 meter hög.

Begravningarna följde en ritual vars betydelse vi kan ana, men inte helt förstå. Var förstörelsen av svärdet och staven ett sätt att förhindra att deras krafter fördes vidare?

Valet av gravform och överbyggnad, samt användandet av starka och betydelsefulla föremål kanske var ett sätt att lyfta fram och skilja individerna. Att deras kvarlevor sammanblandades vid ritualerna, spelade mindre roll.

Visa mer

Svärd

  Svärd

Spelpjäser

  Spelpjäser

Brända ben

  Brända ben

Brända ben

  Brända ben

Balansvåg

  Balansvåg

Vågdosa

  Vågdosa

Hängbryne

  Hängbryne

Spelpjäs

  Spelpjäs

Kantbeslag

  Kantbeslag

Knappar

  Knappar

Pärlor

  Pärlor

Beslag

  Beslag

Mynt (dirham)

  Mynt (dirham)