Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Midgård Tro och traditioner Levande och döda Gudomligt hantverk Handel och härjning 82: Prestigefyllda vapen 83: Vågar och viktlod 84: Betalning i många former 85: Brutal och lönsam slavhandel 86: Smycken och vapen från öst 87: Ben, horn och päls i norr 88: Handel och härjning i väst 89: Pärlor och slavhandel Vattenvägar Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Handel och härjning

Expeditioner i alla väderstreck

Nordbornas expeditioner startade under 700-talet. De reste i nuvarande nordvästra Ryssland, som de kallade Gårdarike, till länderna bortom Svarta och Kaspiska haven, till Bysans och det muslimska kalifatet.

I väster härjades de Brittiska öarna, Nordsjökusten och frankernas rike i slutet av 700-talet. Under början och mitten av 800-talet begav sig flera vikingaflottor söderut längs den iberiska halvöns kust och in i Medelhavet. Hela vägen gjorde de strandhugg. Handel och plundring hörde troligen tätt ihop.

Flera av handelsplatserna i Skandinavien härjades och plundrades. På kontinenten och på Brittiska öarna var även kloster och kyrkor ekonomiska centra, en orsak till att de också var mål för härjningståg.

Som störst sträckte sig vikingarnas värld från Iran i öster till Grönland och Nordamerika i väster, och från öarna i Nordatlanten i norr till Medelhavet och norra Afrika i söder.

Visa mer
Prestigefyllda vapen  >
House
82
Vågar och viktlod  >
House
83
Betalning i många former  >
House
84
Brutal och lönsam slavhandel  >
House
85
Smycken och vapen från öst  >
House
86
Ben, horn och päls i norr  >
House
87
Handel och härjning i väst  >
House
88
Pärlor och slavhandel  >
House
89