Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Midgård Tro och traditioner Levande och döda Gudomligt hantverk 19: Föremål bytte funktion och gestalt 20: Vikingatidens konst – stiliserade djur 21: Högklassigt guldsmide 22: Malm blev vapen och verktyg 23: Dekorerade vardagsföremål 24: Märkliga verktyg i myrmark 25: Vävning – med koppling till ödesmakterna 26: Ben och horn till nytta och nöje 27: Återanvänt i brons och silver Handel och härjning Vattenvägar Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Gudomligt hantverk

Mångsidigt skapande i olika material

Vikingatidens hantverkare arbetade i många olika material; textil, metall, trä, ben, horn, läder, glas och lera. Skickligheten var stor och byggde på kunskap från århundraden.

Hantverket var förknippat med riter. I Völvans spådom i Den poetiska Eddan sägs det att asarna smidde, med betydelsen ”skapade”. Gudarna sågs som hantverkare. Innebar det omvänt att hantverkare kunde ses som gudar?

Troligen hade hantverkarna flera kompetenser. Till exempel timmermän och snickare som var kunniga inom både skepps- och husbygge. Gjutare som arbetade i brons och silver var tillräckligt skickliga för att kunna smycka, ornera, sina alster. Hantverk och konstnärskap var två sidor av samma mynt.

Senare källor från den tidiga medeltidens skråväsende tyder på att både män och kvinnor deltog i hantverket och vävde, sydde och smidde. Till exempel var det kvinnornas ansvar att med hjälp av bälgar se till att smältugnar och ässjor höll rätt temperatur. Troligen var det likadant under vikingatid.

Visa mer
Föremål bytte funktion och gestalt  >
House
19
Vikingatidens konst – stiliserade djur  >
House
20
Högklassigt guldsmide  >
House
21
Malm blev vapen och verktyg  >
House
22
Dekorerade vardagsföremål  >
House
23
Märkliga verktyg i myrmark  >
House
24
Vävning – med koppling till ödesmakterna  >
House
25
Ben och horn till nytta och nöje  >
House
26
Återanvänt i brons och silver  >
House
27