Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Midgård Tro och traditioner Levande och döda 59: Fyra scener i sten 60: De döda var en del av det levande samhället 61: Ritualerna påverkade levande och döda 62: Tillbaka från dödsriket med båt? 63: Gyllene hästar och svärd 64: De efterlevande öppnade gravar 65: Valkyriorna tog emot i Valhall 66: Vägen till Hel 67: Ett järnsvärd bröts mitt itu 68: Ett gravbål med rituell dramatik 69: Frejas hall för fallna krigare 70: Vägen till det kristna paradiset 71: Att döda föremål 72: Kroppens placering i graven var viktig 73: Individuella ritualer och bevingade offer Gudomligt hantverk Handel och härjning Vattenvägar Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Levande och döda

De flesta begravdes vid gården

Det fanns många föreställningar om döden och livet efter detta. Arkeologiska undersökningar av gravar visar att gravskicket – sättet att begrava de döda och ceremonierna som hörde till – varierade mellan olika regioner. Men också mellan dem som upprätthöll de fornnordiska sederna och dem som såg sig som kristna.

I fornnordisk sed var det vanligaste att kremera, bränna, de döda. Tanken var att deras själar eller andar måste frigöras från kroppen för att de skulle kunna färdas till ett slags dödsrike.

Enligt den kristna föreställningen däremot var kroppen nödvändig i paradiset. Hur Jesus dog på korset och därefter begravdes var en förebild. Därför borde inte kroppen förstöras med eld.

Oavsett vilken tro den döda eller de efterlevande hade, begravdes de allra flesta nära hemmet, vid gården. Kristna kyrkogårdar anlades inte förrän under senare delen av 1000-talet, när de första kyrkorna byggdes.

Visa mer
Fyra scener i sten  >
House
59
De döda var en del av det levande samhället  >
House
60
Ritualerna påverkade levande och döda  >
House
61
Tillbaka från dödsriket med båt?  >
House
62
Gyllene hästar och svärd  >
House
63
De efterlevande öppnade gravar  >
House
64
Valkyriorna tog emot i Valhall  >
House
65
Vägen till Hel  >
House
66
Ett järnsvärd bröts mitt itu  >
House
67
Ett gravbål med rituell dramatik  >
House
68
Frejas hall för fallna krigare  >
House
69
Vägen till det kristna paradiset  >
House
70
Att döda föremål  >
House
71
Kroppens placering i graven var viktig  >
House
72
Individuella ritualer och bevingade offer  >
House
73