Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Midgård 28: Meningsfullt drickande 29: Til – ett vikingatida gods 30: Stadslika handelsplatser växte fram 31: Skridfinnar – folken i norr 32: Keramik från hela världen 33: Runor till vardags 34: Att överleva vintern 35: Smutsiga varelser eller fåfänga nordbor? 36: Ingen måtta på utsmyckningarna 37: Bara fragment och trådar återstår 38: Att låsa om sig och sitt 39: En träsked till soppan 40: Långhuset – symbol för äganderätt 41: Mörkt – men varmt och färgrikt 42: Behovet av virke utarmade landskapet 43: Mat för fattiga och rika 44: Musik till arbete, vardag och fest 45: Offer – vikingarnas hemförsäkring Tro och traditioner Levande och döda Gudomligt hantverk Handel och härjning Vattenvägar Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

En träsked till soppan

Även om händer användes flitigt vid måltiderna så krävdes ibland bestick.

Matskedar till soppor, gröt eller stuvningar tillverkades av ben, horn eller trä. En liten järnkniv användes för att dela kött och bröd och för att pilla ut den näringsrika märgen ur ben. Kloformade grytgafflar användes för att fiska upp mat ur grytorna.

Kokkärl och grytor tillverkades av keramik, järn eller täljsten. De ställdes antingen direkt på glöden eller hängdes i en kätting – en så kallad skärding – över elden.

Stora köttstycken sattes på spett och grillades över glöd eller öppen eld. Ett stekjärn (stekpanna) användes både för att grädda bröd och för att steka kött eller fisk.

Husgeråd som tallrikar och muggar var oftast gjorda av trä, ett material som snabbt förstörs. Vid arkeologiska utgrävningar är träföremål sällsynta fynd. Undantag är saker som hamnat i fuktig eller vattendränkt mark.

Glasbägare och dryckeshorn med vackert utformade beslag var föremål som endast fanns i mycket välbärgade hem med omfattande kontaktnät.

Visa mer

Stekgaffel

  Stekgaffel

Stekpanna

  Stekpanna

Glasbägare

  Glasbägare

Skedblad

  Skedblad

Sked

  Sked

Spatelformad sked

  Spatelformad sked

Sked

  Sked

Spatelformad sked

  Spatelformad sked

Kniv

  Kniv

Skål

  Skål

Sked

  Sked

Sked

  Sked

Skål

  Skål

Spatel

  Spatel

Sked

  Sked