Hem English English
Hem Gränslösa möten Släkt och hierarki Midgård 28: Meningsfullt drickande 29: Til – ett vikingatida gods 30: Stadslika handelsplatser växte fram 31: Skridfinnar – folken i norr 32: Keramik från hela världen 33: Runor till vardags 34: Att överleva vintern 35: Smutsiga varelser eller fåfänga nordbor? 36: Ingen måtta på utsmyckningarna 37: Bara fragment och trådar återstår 38: Att låsa om sig och sitt 39: En träsked till soppan 40: Långhuset – symbol för äganderätt 41: Mörkt – men varmt och färgrikt 42: Behovet av virke utarmade landskapet 43: Mat för fattiga och rika 44: Musik till arbete, vardag och fest 45: Offer – vikingarnas hemförsäkring Tro och traditioner Levande och döda Gudomligt hantverk Handel och härjning Vattenvägar Stadslika platser Kristna monument
Lyssna

Keramik från hela världen

Vardagliga föremål, som keramikkärl, kan berätta om en gårds omfattande kontakter. Kärl och urnor från stora delar av den då kända världen har hittats i Skandinavien.

Många var sannolikt från början förvaringskärl för handelsvaror. Vissa av dem fick en ny användning som husgeråd och signalerade därmed gårdens vida nätverk. Flera av kärlen slutade som benurnor vid begravningar.

I olika landsändar och regioner användes olika slags lera. Också utsmyckning, ytbehandling och bränning varierade. Analyser kan till exempel visa att leran i ett kärl är lokal, medan dess utformning och ornering är typisk för ett annat geografiskt område.

Lokalt tillverkade kärl formades och utsmyckades många gånger för att likna krukor från de vendiska och finsk-baltiska områdena öster och söder om Östersjön. I andra fall är kärlen verkligen tillverkade i andra områden och importerade.

Visa mer

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl

Kärl

  Kärl