Lyssna

Mat för fattiga och rika

I Hávamál (den höges, Odens, sång från Den poetiska Eddan) framgår det att mat och måltider var viktigt. Mat var status. Enligt de skriftliga källorna var till exempel fläsk från spädgrisar, vitt bröd av vete samt vin eftertraktat och tecken på hög standard.

Analyser av matrester i hushållskärl och av mänsklig avföring visar att vegetabilier, som havre- och korngröt, var vanlig föda. Odling av vissa grönsaker förekom också. Slaktavfall visar att även får och nötkreatur stod på matsedeln.

Bröd bakades oftast av korn, havre eller skalvete (emmer och spelt). Som smakgivare, fett och bindningsmedel användes linfrö och honung men också krossade rotknölar av rosväxten brudbröd. Bröd ingick i både fest- och vardagsmåltider. Ibland hittas små bullar, i sällsynta fall även hålkakor, i gravar. Kanske var brödätande en del i begravningsritualerna.

Förkolnade korn av brödvete. Under vikingatid hade bröd bakat av vete hög status, vilket framgår av eddadikten Rigstula. Som utsäde var vete underordnat korn. Analyserade brödfynd från gravar visar att korn tycks ha varit den dominerande grödan.
Palsternacka är en av de äldsta rotfrukterna. Den har odlats i Norden sedan 200-talet.

Koprolit

  Koprolit

Koprolit

  Koprolit

Brudbröd

  Brudbröd

Brudbröd

  Brudbröd

Gravbröd

  Gravbröd

Gravbröd

  Gravbröd

Kärl

  Kärl