Mat för fattiga och rika
I Hávamál (den höges, Odens, sång från Den poetiska Eddan) framgår det att mat och måltider var viktigt. Mat var status. Enligt de skriftliga källorna var till exempel fläsk från spädgrisar, vitt bröd av vete samt vin eftertraktat och tecken på hög standard.
Analyser av matrester i hushållskärl och av mänsklig avföring visar att vegetabilier, som havre- och korngröt, var vanlig föda. Odling av vissa grönsaker förekom också. Slaktavfall visar att även får och nötkreatur stod på matsedeln.
Bröd bakades oftast av korn, havre eller skalvete (emmer och spelt). Som smakgivare, fett och bindningsmedel användes linfrö och honung men också krossade rotknölar av rosväxten brudbröd. Bröd ingick i både fest- och vardagsmåltider. Ibland hittas små bullar, i sällsynta fall även hålkakor, i gravar. Kanske var brödätande en del i begravningsritualerna.