En träsked till soppan
Även om händer användes flitigt vid måltiderna så krävdes ibland bestick.
Matskedar till soppor, gröt eller stuvningar tillverkades av ben, horn eller trä. En liten järnkniv användes för att dela kött och bröd och för att pilla ut den näringsrika märgen ur ben. Kloformade grytgafflar användes för att fiska upp mat ur grytorna.
Kokkärl och grytor tillverkades av keramik, järn eller täljsten. De ställdes antingen direkt på glöden eller hängdes i en kätting – en så kallad skärding – över elden.
Stora köttstycken sattes på spett och grillades över glöd eller öppen eld. Ett stekjärn (stekpanna) användes både för att grädda bröd och för att steka kött eller fisk.
Husgeråd som tallrikar och muggar var oftast gjorda av trä, ett material som snabbt förstörs. Vid arkeologiska utgrävningar är träföremål sällsynta fynd. Undantag är saker som hamnat i fuktig eller vattendränkt mark.
Glasbägare och dryckeshorn med vackert utformade beslag var föremål som endast fanns i mycket välbärgade hem med omfattande kontaktnät.