Märkliga verktyg i myrmark
Vid grävningsarbeten 1936 i träskmarken Mästermyr, ett par kilometer nordväst om Hemse på Gotland, gjordes ett spektakulärt fynd. Ett fynd som ger kunskap om vikingatidens hantverkare och hantverkskunnande.
I en välbevarad träkista, med en järnkätting virad runt sig, låg mängder av olika verktyg. Vid sidan om kistan låg en kittel och ett par stora klockor av koppar, samt en så kallad eldkorg av järn. I kistan fanns också fragmenterade järnföremål, som kunde lagas eller smidas om och återanvändas till andra föremål. Fyndet har tolkats som en eller flera hantverkares utrustning.
Förutom tänger, släggor och hammare för metallhantverk och smide fanns verktyg som sågar, skavjärn, raspar och yxor. Det tyder på att kistans ägare varit kunniga timmermän och trähantverkare. Flera av verktygen är så pass lika dagens att om de fick nya skaft hade de kunnat ingå i en nutida smeds eller snickares utrustning – om än lite gammaldags.
Hur kistan hamnat i myren, av allt döma under senare delen av 1000-talet, har det spekulerats mycket om. Platsen var då en grund sjö, som mest omkring 1,5 meter djup. Alternativ som föreslagits är att allt gått till botten när en båt kantrade eller att en släde gått igenom isen en vinter. Om en av dessa teorier stämmer borde någon försökt bärga den välutrustade verktygskistan. Med tanke på att sjön var så grund skulle det ha varit möjligt.
Utrustningen borde ha haft ett högt värde, både ekonomiskt och socialt. Inte minst med tanke på hantverkarnas ställning. Men kanske inträffade något i samband med olyckan som gjorde att verktygskistan fick ligga kvar på botten.
Eller var det i själva verket ett dyrbart våtmarksoffer som medvetet sänktes ner i den grunda sjön?