Många slags kristendom
Det tog lång tid innan kristendomen gjordes till den dominerande religionen i Skandinavien. Det fanns också olika kristna traditioner, som skilde sig åt.
Den romersk-katolska missionen från den europeiska kontinenten är mest känd, tack vare missionshistoriska krönikor. Men den grekisk-ortodoxa kristendomens idéer nådde också Skandinavien under samma period, österifrån. Och från de brittiska öarna i väster anlände både missionärer och biskopar. Denna påverkan från väst och öst nämns inte i skriftliga källor, men har lämnat spår i form av ornamentik och föremål.
Enskilda föremål berättar om missionen från olika delar av den kristna världen. Tydligast är kanske fynden av så kallade sepulkralstenar, som var en del av missionärernas resealtare. Bysantinska hängkors, enkolpier, och keramiska så kallade uppståndelseägg vittnar om inflytande från öst. Påverkan från väst syns på vissa runstenar där kristna kors stilmässigt liknar kors på brittiska öarna vid samma tid.
Iriska influenser märks också på ett stort dräktkors i en kvinnograv i Birka.
Fornnordiska sedvänjor och riter var inte enhetliga men det var inte heller kristendomen. De kristna förenades visserligen i tron på en enda, allsmäktig gud och hans son. Men varje inriktning var övertygad om att just deras version var den rätta, och de tvekade inte att beskylla varandra för avgudadyrkan.