Brudbröd
Brända rotknölar av rosväxten brudbröd samt en halv (delad) slånbärskärna. Brudbröd. förekommer under järnålder och vikingatid men det är osäkert hur det användes. Under medeltid och framåt har rotknölarna malts och blandats in i bröd och gett en aromatisk smak. Det har också föreslagits att de kan ha satt smak på öl och mjöd. Brudbrödet är nära släkt med, och liknar ganska mycket, älggräs som också användes för detta ändamål. Men då var det inte rotknölarna utan blommorna som användes. Brudbröd hittas då och då i boplats- eller hushållskontexter, även om de är vanligare och återfinns regelbundet i gravar. De förekommer i sådana koncentrationer och samlingar att man tolkat dem som en del av de växter som, tillsammans med andra råvaror och föremål, som den begravde fått med sig i graven. Den delade slånbärskärnan vittnar om konsumtionen av frukt och bär. Boplatsfynd från Arninge, Täby socken, Uppland..
Upphov: Ola Myrin, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0)
Föremålsnummer: 1189072_HST
Material: Organiskt material
Vikt: 0.8 g
<
3 av 7
>